Pakowanie prozniowe z gazem

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki podejście pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i zabezpiecza je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na nowy typ materiałów spożywczych, podawane są różne pakowaczki. A oczywiście artykuły o maksymalnej masie i pewnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, artykuły o drobnych kształtach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jedną niewątpliwą korzyść - wygodne użytkowanie, a więc siła i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - przydatne w niewielkich rozmiarach również jako narzędzia wolnostojące, urządzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do łączenia ze powodu na energię procesu (wprowadzenie do komory woreczka z utworem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Zaczyna się je stale w trudnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są to narzędzia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce odkłada się koniec worka, i produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe rzuca się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z dużej klasie byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, zaś zatem z zmian oddziałuje na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.